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Medicaid for Foster Children Questions and Answers 
 
 
Questions as of March 2005 
 
 
Question 1: Trainer stated that for a priority Interstate Compact for the Placement 

of Children (ICPC) approval of an out-of-state placement one of the 
documents needed is a court order.  What court order is acceptable?  Is 
it the order that initiated the placement or is it a separate court order 
that specifically indicates that priority placement is required? 

 
Answer 1:  The court order could be, but need not be the initial placement order. Per 

Regulation No. 7 of the ICPC. The court order must determine that a priority 
placement from one State to another is necessary.  The court order must also 
reflect that the government agency has custody of the child. A court order 
finding entitlement to a priority placement is not valid unless it contains an 
express finding that one or more of the following circumstances apply to the 
particular case and sets forth the facts on which the court is basing its 
findings: 

a. the proposed placement recipient is a relative belonging to a class of 
persons who, under Article VIII(A) of the ICPC  could receive a child 
from another person belonging to that same class, without complying with 
the ICPC (see section 374-a of the SSL) and (1) the child is under two 
years of age; or (2) the child is in an emergency shelter; or (3) the court 
finds that the child has spent a substantial amount of time in the home of 
the proposed placement recipient. 

b. The receiving State’s Compact Administrator has a properly completed 
ICPC 100A and supporting documentation for over 30 business days, but 
the sending agency has not received a notice pursuant to Article III(d) of 
the ICPC determining whether the child may or may not be placed.  

 
Question 2: What happens to the Medicaid of a NYS Non-Title IV-E eligible child 

who is placed in an out-of-state residential facility and the receiving 
state does not have MA providers enrolled in NYS Medicaid?  

 
Answer 2:  From the Eligibility Manual page 4-16  
 

To provide the child with medical care, the local district can choose one of the 
following methods: 
 
• The Medicaid eligible child obtains health care from Medicaid providers 

enrolled in NYS Medicaid.  The health care provider bills the Medicaid 
Management Information System (MMIS) directly.  
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For out-of-state providers to bill NYS Medicaid, they must apply and be 
enrolled in the NYS Medicaid Program.  Once the out-of-state provider is 
approved and enrolled, claims are submitted to the NYS MMIS for 
payment.  NYS cannot require out-of-state providers to enroll in the NYS 
Medicaid Program.   Practitioners, including physicians, pharmacies, 
dentists, medical equipment, and supply houses, should contact the NYS 
DOH Bureau of Medicaid Enrollment, Office of Medicaid Management, 
99 Washington Avenue, Suite 611, Albany, New York 12210; telephone 
(518) 486-9440 to request an MMIS Enrollment Package.  
 
Institutional providers (hospitals, clinics, home health agencies) should 
contact the Bureau of Medical Review and Payment’s Enrollment Unit, 99 
Washington Avenue, Suite 800, Albany, New York 12210; telephone (518) 
474-8161 for an MMIS Enrollment Package.   

 
• For children who are not eligible for Medicaid, the foster parent sends the 

medical bills to the district of fiscal responsibility in NYS*; or   
  
• The foster parents pay the medical bills and are reimbursed by the LDSS.* 
 

*Medicaid cannot pay these bills. 
 
Question 3:  When a child is discharged from foster care and is in receipt of MA 

through continuous coverage provisions, and subsequently moves to 
another county, what county is responsible for MA – the old or the new 
county?  

 
Answer 3:  The county of origin (or the old county) would be responsible for the 

remainder of the continuous coverage period. The new county should do a 
new MA determination based on the new circumstances.  

 
From the Eligibility Manual on page 4-27  
 
Communication and Foster Care Placement Transitions 
 
To ensure ongoing Medicaid coverage during foster care placement 
transitions, particularly with foster care placement moves between counties, 
and at foster care discharge, assigned LDSS staff must communicate 
changes of placement status and initiate related system entries in a timely 
way.  
 
It is essential to coordinate the openings and closings of Medicaid cases 
and related system entries to prevent stacking issues, which could result in 
truncating Medicaid coverage.  In addition, if staff fails to communicate a 
current address upon discharge, Medicaid notices will be issued to an 
incorrect address.  As a result, the Medicaid recipient will not be informed 
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to take the necessary action to ensure Medicaid recertification, and 
Medicaid coverage will be interrupted. 

 
Question 4: If a non-Title IV-E child is placed out-of-state, could the sending county 

purchase a health insurance policy for the child while the child is in that 
placement (foster care or pre-adoptive placement)?  The child would 
have health coverage and the county (state) could save money in the 
long run.  

 
Answer 4:  If medical costs are reduced by the purchase of private health insurance and 

the foster child is Medicaid eligible then the county can legitimately 
purchase the health insurance and receive Medicaid reimbursement.  

  
Question 5: How does the Medicaid unit know where the foster child resides to 

make an appropriate Medicaid determination?  
 
Answer 5: 

From the Eligibility Manual 4-5  
The Application for Services (LDSS-2921) with the necessary information 
to establish the Medicaid case must be filed in the Medicaid record. A 
notation in the Medicaid record should be made when the following 
required documentation is in the Services record: 

- date of birth 
- residency 
- Social Security Number (SSN) 
- Current income 
- Citizenship 
- Third party health insurance. 

 
Question 6: How do we provide Medicaid for a child with a support order that 

indicates the child is covered under the mother’s Third Party Health 
Insurance (TPHI), but the mother is no where to be found and none of 
the TPHI information is available to the county?  

 
Answer 6: If you cannot verify the TPHI, you cannot enter it into WMS. WMS should 

reflect the current status.  
 

From the Eligibility Manual page 4-25 
Third Party Health Insurance (TPHI) includes health, hospital, and/or 
accident insurance policies.  Medicaid eligibility must always be 
determined for children in foster care regardless of the existence of TPHI.  
Insurance benefits should be applied to the fullest extent to ensure that 
Medicaid is the payor of last resort.  When the LDSS verifies that a foster 
child is in receipt of TPHI, it is important to enter this information on 
WMS by completing the Third Party Data Sheet (DSS-4198) or by making 
a referral to the TPHI resource person, if available.  This will prevent 
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payment of medical bills by Medicaid until the TPHI has made and/or 
rejected payment.  It is also important that the worker remove from WMS 
any TPHI that is no longer in effect to allow unrestricted payment of 
medical bills by Medicaid.  The date the insurance policy was terminated 
should be verified by the insurance company.  
(emphasis added) 

 
Question 7: Once parental rights are terminated; does the child lose the Third Party 

Health Insurance (TPHI) coverage that previously had under the 
parent’s plan?  

 
Answer 7: Yes. Remember to update WMS by completing the Third Party Data Sheet 

(DSS-4198).  
 
 
Questions as of September 2004 
 
 
Eligibility 
 
Question 1: Is a child in foster care automatically eligible for Medicaid? Do we 

have to do a MBL budget?   
 

 Answer 1: The fact that a child is in foster care does not make that child 
automatically eligible for Medicaid.  Only children in receipt of Title IV-E 
or SSI are considered automatically eligible for Medicaid.  If a child in 
foster care is determined ineligible for Title IV-E and is not in receipt of 
SSI, eligibility for Medicaid must be determined using the specific 
eligibility methodology as issued by the NYS DOH. This includes 
completing a MBL budget. (See Eligibility Manual, page 4-9)   

 
Question 2: Is it possible to be on Medicaid and not be Title IV-E eligible? 
 

 Answer 2: Yes, eligibility requirements for Medicaid and Title IV-E are different.   
 Children in foster care who meet the eligibility requirements of Title IV-E 

are automatically eligible for Medicaid coverage.  If a child is ineligible 
for Title IV-E, eligibility would then be determined using the specific 
eligibility methodology for non Title IV-E children in foster care as issued 
by the NYS DOH.  (See Eligibility Manual, page 4-4, 4-5)  

 
Question 3: Is it possible for a child to receive Medicaid in a MA/SSI case (case 

type 22) when he/she is not actually receiving SSI benefits?  
 
Answer 3: Yes.  In some cases, the Social Security Administration may determine 

that a child is not eligible for SSI benefits but still eligible to receive 
Medicaid through the MA/SSI case.  The Auto/SDX updates client 
information, including the loss of SSI eligibility, via daily tape processes 
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from SSA through the SDX .  In these instances no change would be made 
and the MA/SSI case would remain open.   

 
Question 4: Our district uses one application for both Services and Medicaid.  Is 

this correct? 
 
 Answer 4:  Yes.  It is not necessary that separate applications be completed for 

Services and Medicaid.  As long as all necessary information is obtained, 
the same Common Application (LDSS-2921) may be used for both.   

 
Question 5: Do we need a separate Medicaid application for each child? 
 

 Answer 5: No.  If more than one child from the same home is placed in foster care, it  
 is not necessary to complete a separate Common Application (LDSS-

2921) for Medicaid for each child. 
 
Question 6: When conducting a re-determination upon discharge for Medicaid, do 

we need to use a specific form?  If so, what form?  
 
Answer 6:  When the child in foster care is discharged, his/her Medicaid eligibility 

must be re-determined based on his/her new living arrangements. The 
LDSS 3174, “Recertification Form For: Temporary Assistance (TA) – 
Medical Assistance (MA) – Medicare Savings Program (MSP) – Food 
Stamp Benefits (FS)” must be sent to the caretaker of the child. If 
discharged independently, then the LDSS 3174 is sent directly to the 
young adult.  

  
Question 7: What happens to the Medicaid when a youngster in foster care is 

incarcerated for a period of time and then released? 
 
Answer 7: When a foster child receiving Medicaid is incarcerated, the Medicaid is 

not available during the period of incarceration. Once the child is released, 
Medicaid eligibility would be reviewed.  

  
Question 8: Why wouldn’t a child who is certified blind or disabled be in receipt 

of SSI? 
 
Answer 8: The Social Security Administration may have determined that a child is 

certified blind or disabled but ineligible for SSI payments for other reason, 
i.e. excess income/resources, etc.  In some cases the local district may 
have conducted a Disability Review and determined that the child is 
certified blind or disabled but SSA has denied SSI benefits.  In either case, 
the child would be certified blind or disabled but not in receipt of SSI 
benefits. 
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Question 9: How does a district determine whether the district or OMRDD is 
responsible for providing Medicaid covered to a child in foster care 
who is placed in an OMRDD living arrangement? 

 
Answer 9: The responsibility for providing Medicaid coverage depends on the type of 

living arrangement and the ‘621’ status of the child. (See Eligibility 
Manual page 4-21). The Eligibility Manual should be reviewed for more 
information regarding the types of living arrangements in which OMRDD 
is responsible for providing Medicaid coverage. A phone call to the 
residence should confirm whether OMRDD or the local district is 
responsible.  

  
 
 
 
Discharge / Continuous Coverage 
  
Question 10: Who is responsible for Medical coverage when a Title IV-E eligible 

child in a residential facility is placed out-of-state? 
 
Answer 10: If a Title IV-E eligible child is placed out of state in a Title IV-E eligible 

setting, then the facility state is responsible for providing Medical 
Assistance. If it is a non Title IV-E child, or a Title IV-E child being 
placed in a non Title IV-E setting, then the NYS LDSS is responsible for 
the payment of medical expenses. 

 
Question 11: Who signs the Medicaid application for a child released from the 

court?  Do we sign on behalf of the child or does the child’s parent 
have to sign? 

 
Answer 11: The caretaker or child (if discharged independently) would be responsible 

for completing, signing and returning the recertification and any required 
documentation to the local district. 

 
Question 12: Do we have to make a Medicaid re-determination for children under 

age 19 who are discharged from foster care?  Don’t the continuous 
coverage provisions apply?   

 
Answer 12: When both Title IV-E and non Title IV-E eligible children are discharged 

from foster care, Medicaid eligibility must be re-determined based on the 
circumstances of the child’s new living arrangements.  When a child is not 
being discharged to a family on Temporary Assistance or Medicaid, a 
recertification packet should be sent to the caretaker (or child if discharged 
independently). If the child is under age 19 and has been determined 
Medicaid ineligible, or if eligibility cannot be determined, continuous 
coverage provisions would apply.  Prior to the conclusion of the 
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continuous coverage period, a certification packet is sent to re-determine 
eligibility since circumstances may have changed.  

 
Question 13: What if we don’t have all the income information to make a Medicaid 

eligibility determination when a child under the age of 19 is 
discharged from foster care? 

 
Answer 13: Upon discharge, a recertification packet should be sent to the caretaker (or 

child if discharged independently).  If you are unable to determine 
eligibility because the caretaker or child has not responded or did not 
submit income information as requested, continuous coverage provisions 
would apply. 

 
Question 14: Does continuous coverage apply to both Title IV-E (case type 13) and 

non Title IV-E  (case type 20) cases? 
 
Answer 14: Yes. Continuous coverage is supported by WMS for both Title IV-E 

(ADC/FC case type 13) and non Title IV-E (case type 20) cases. 
 
Question 15: When discussing continuous coverage, what Medicaid case type goes 

with each one of the individual Medicaid categorical codes listed in 
the GIS message 03 MA/010? 

 
Answer 15:  The individual categorical codes listed in the GIS MA/010 (01-09, 13, 15, 

26, or 43-48) are those codes for which the change from case type 13 to 
case type 20 is allowed by the system. Except individual categorical code 
43 – Expanded MA levels Pregnant Women, all can be used with either 
case type 13 or 20. Categorical code 43 may be used with case type 20 
only. The individual categorical code used should reflect the child’s 
circumstances. 

 
System Instructions 
 
Question 16: Regarding the minor parent with legal custody of child, does principal 

provider code on parent affect the child’s MA claim processing? 
  
Answer 16:  The Principle Provider Subsystem in CIN specific. It regulates per-diem 

payments and other medical payments for the recipient with a Principle 
Provider entry on file under their specific CIN. It does not affect payment 
for per diems or for claims sent to Computer Science Corporation (CSC) 
for payment to any other recipient CIN number. 

 
Question 17: Foster care board rates are daily.  Do we have to convent them to 

monthly?  If so, how?   
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Answer 17:  Yes, the local district would need to convert the foster care board rate to a 
monthly amount in order to enter it on MBL.  To do this, the local district 
would multiply the daily rate by 30 days. 

 
Question 18: We are unable to change the case number when changing a case type 

13 to a case type 20 or vise versa.  What do we do? 
 
Answer 18: When changing a case type from 13 to 20 or vise versa, the case number 

must remain unchanged.  If the local district wishes to change the case 
number, the active case would have to be closed and a new case opened 
with the new case number.  Be advised that stacking problems can result if 
the active case is closed after the new case is opened.  (see GIS-02-#016 
or GIS 03 MA/010 – Continuous Coverage for Case Type 13, Case Type 
13 to 20 and Vise Versa) 

 
Question 19: Is there a plan to update the Electronic Eligibility Worksheet to 

include the MBL budgeting methodology for non-Title IV-E children? 
 
Answer 19: No, at this point there is no plan to update the Electronic Eligibility 

Worksheet to include MBL budgeting methodology. 
 
 
Third Party Health Insurance 
 
Question 20: When a child with Third Party Health Insurance is placed in a 

voluntary child care agency that gets paid on a Medicaid per diem, 
who pays the childcare agency, Medicaid or TPHI?   

 
Answer 20:  TPHI benefits should always be applied to the fullest extent to ensure that 

Medicaid is the payer of last resort.  Each TPHI policy includes different 
benefits.  Therefore, when the local district verifies that a foster child is in 
receipt of TPHI, it is important to enter this information on WMS.  This 
will prevent payment of medical bills by Medicaid until the TPHI has 
made and/or rejected payment.  This includes the Medicaid per diems 
billed by voluntary childcare agencies.   
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